
Przedstawiamy niektóre przysmaki kuchni kantońskiej:
Parowana ryba (Cantonese steamed fish)

Świeża ryba uparowana w dużym woku z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i szczypiorku. Ten sposób przyrządzenia sprawia, że ryba ma delikatne mięso i równie delikatny, świeży smak i nie da się jej odmówić 🙂
Smażone krewetki (Stir-fried shrimp)

Kuchnia kantońska słynie z najlepiej przyrządzanych w całym świecie chińskim owoców morza. Prezentujemy tu popularne krewetki, które tym razem podano w lekkim słodko-kwaskowatym sosie pomidorowym. To, co odróżnia różowe krewetki np. z Hong Kongu od tych, jakie możemy zjeść gdzieś w Chinach Wielkich, jest ich świeżość, zwykle są one jaśniejsze (jasnego łososiowego koloru) i większe.
Smażone plastry bakłażana nadziewane mięsem mielonym

Potrawa ta pojawia się na stołach w wielu domach pewnie nie tylko w Hong Kongu (wszędzie na świecie faszeruje się mięsem mielonym różne warzywa), jednak zasługuje tu na wzmiankę. Dlaczego? Sztuką kuchni kantońskiej jest to, że przy pomocy niewielu środków można „wyciągnąć” z produktów to, co jest w ich smaku najlepsze. I tak złotym środkiem w przygotowaniu tego smażonego bakłażana jest czerwony sos sojowy (Red braising sauce), którego wyróżnia gęsta konsystencja i ciemny kolor.
Zuzanna/2015