Kulinarne wędrówki po Hongkongu

  • Home
  • AZJA
  • Kulinarne wędrówki po Hongkongu

Co można zjeść w Hongkongu? Potrawy kuchni z całego świata! Nie trudno jest znaleźć nawet restauracje w stylu słowiańskim. Najwięcej tu jednak kuchni azjatyckiej, zwłaszcza różnorodnej kuchni chińskiej. Żeby poznać kuchnię typowo hongkońską, trzeba znać miejsca, gdzie ją serwują. Kulturowy tygiel spowodował, że kuchnia hongkońska jest wymieszana, urozmaicona i nowa. Hongkończycy pozostali jednak wierni owocom morza, które goszczą na każdym stole, począwszy od ulicznych stoisk po eleganckie restauracje.

A teraz parę potraw dla wegetarian, bo weganie to raczej muszą sobie sami gotować. Zarówno w Hongkongu, jak i w innych kosmopolitycznych miastach chińskich takich jak Szanghaj, otwieranych jest coraz więcej restauracji dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Warzywa i tofu, któremu można nadać dowolny smak to główne składniki potraw wegetariańskich. Dania z nich przyrządzone mają rewelacyjny smak. Wegetarianin, który w przeszłości jadał mięso odnajdzie w nich ulubione smaki. Wciąż jednak można trafić i na kucharzy, którzy uważają, że kurczak to nie mięso, i serwują potrawy na wywarze z kurczaka jako wegetariańskie.

Foto. IKa/2017

Tags: