
Kuchnia chińska jest uznawana za jedną ze smaczniejszych na świecie. Nie jest jednak jednorodna dla całego kraju zamieszkiwanego przecież przez wiele narodów. Cztery tradycyjne kuchnie chińskie to : pekińska, kantońska, szanghajska oraz syczuańska. Obecnie wyróżnia się osiem rodzajów, bo wiele regionów słynie z typowych dla siebie smaków. Kuchnia syczuańska należy do moich ulubionych. Dziesiątki w większości na ostro przyprawionych potraw wprawia w drżenie nie tylko kubki smakowe, ale i przyciąga wzrok. Chyba wszyscy znają pieprz syczuański. Ja polecam olej tłoczony na zimno właśnie z tego pieprzu. Dodany do potrawy znacząco podkręca jej smak. Przyprawione na ostro potrawy są stopniowo podawane już małym dzieciom.
1.Grilowany móżdżek
2.Wołowina w pikantnej zupie z dodatkiem kaczej krwi (czarnina)
3.Przypiekana fasolka
4.Parowane żeberka na ryżu
5.Flaczki
6.pieczona kukurydza
7.Plastry wołowiny i podrobów wołowych na zimno
8.Żaba (żaba rycząca/żaba byk) prażona w garnku na sucho
9.Ryba w ostro-kwaśnej marynacie
10.Grzyby (boczniaki) w pieprzu syczuańskim
11.Piwo Harbin. Jak nazwa wskazuje, oczywiście nie pochodzi z Syczuanu ale doskonale nadaje się do ostrych potraw. Wszystko posypane jest tu obficie czerwoną papryczką i przyrządzane z innymi ostrymi przyprawami.
Foto. IKa/2019