Obiad po syczuańsku w Szanghaju

  • Home
  • AZJA
  • Obiad po syczuańsku w Szanghaju

Kuchnia chińska jest uznawana za jedną ze smaczniejszych na świecie. Nie jest jednak jednorodna dla całego kraju zamieszkiwanego przecież przez wiele narodów. Cztery tradycyjne kuchnie chińskie to : pekińska, kantońska, szanghajska oraz syczuańska. Obecnie wyróżnia się osiem rodzajów, bo wiele regionów słynie z typowych dla siebie smaków. Kuchnia syczuańska należy do moich ulubionych. Dziesiątki w większości na ostro przyprawionych potraw wprawia w drżenie nie tylko kubki smakowe, ale i przyciąga wzrok. Chyba wszyscy znają pieprz syczuański. Ja polecam olej tłoczony na zimno właśnie z tego pieprzu. Dodany do potrawy znacząco podkręca jej smak. Przyprawione na ostro potrawy są stopniowo podawane już małym dzieciom.

Na obiad powinno być podanych więcej rodzajów potraw niż jest przy stole biesiadników.

1.Grilowany móżdżek

2.Wołowina w pikantnej zupie z dodatkiem kaczej krwi (czarnina)

3.Przypiekana fasolka

4.Parowane żeberka na ryżu

5.Flaczki

6.pieczona kukurydza

7.Plastry wołowiny i podrobów wołowych na zimno

8.Żaba (żaba rycząca/żaba byk) prażona w garnku na sucho

9.Ryba w ostro-kwaśnej marynacie

10.Grzyby (boczniaki) w pieprzu syczuańskim

11.Piwo Harbin. Jak nazwa wskazuje, oczywiście nie pochodzi z Syczuanu ale doskonale nadaje się do ostrych potraw. Wszystko posypane jest tu obficie czerwoną papryczką i przyrządzane z innymi ostrymi przyprawami.

Foto. IKa/2019

Tags: