
Proste ciastka kakaowe z cytrusową nutą w trzech krokach.
Tym oto przepisem otwieramy cykl kulinarny poświęcony potrawom niekoniecznie azjatyckim, za to uniwersalnym i ponadczasowym. Żyjąc na codzień w Hongkongu tęskni się czasem za polskimi smakami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowsze od tych z dużą zawartością cukru ciastka kakaowe z cytrusową nutą. W podstawowej wersji do ich sporządzenia wystarczy mąka, miód, olej, jajko, kakao i skórka dowolnego cytrusa.
Składniki:
– 5 kopiastych łyżek miodu naturalnego
(do dosłodzenia można dodać łyżkę brązowego cukru lub cukru waniliowego)
– olejek waniliowy
– czubata łyżka kakao
– 1 jajko
– 90ml oleju roślinnego
– 2 szklanki mąki pszennej (2x 250ml)
– łyżka startej skórki pomarańczy lub cytryny
– można dodać kilka kostek gorzkiej czekolady (im bardziej gorzka tym lepiej), łyżkę otrębów owsianych lub wiórek kokosowych – zależnie od inwencji twórczej 🙂
Przygotowanie w 3 krokach:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (skórkę cytrusową jak i pokrojoną na kawałeczki czekoladę dodać na końcu; ciasto nie powinno się kleić)
2. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce (aby było szybciej, można je włożyć do zamrażarki na ok. 20min). W tym czasie przygotować sobie blat, natłuścić blachę (na ok 25 ciastek) i nastawić piekarnik na 200 stopni.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości nie max. 0,5cm i wykrawać ciasteczka foremką. Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika na 10-12 min. Podawać po wystygnięciu.
Voila!

Foto.Zuzanna/2015